I drugi asovi se hrane po istom modelu

Prof. Dr Dejan Čubrilo, specijalista medicine sporta, smatra da je u Đokovićevom slučaju minimalan unos hrane apsolutno opravdan, ali pod uslovom odgovarajućeg učešća svih masnoća

Profesor medicinske fiziologije Dejan Čubrilo, doktor medicinskih nauka, specijalista je za medicinu sporta i ishranu. Odavno se bori protiv prejedanja, ali i izbacivanja masnoća svih vrsta. Oko toga se često lome koplja, kako u svakodnevnom životu, tako i u našoj temi – pokušajima da se objasni pad forme doskora daleko najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića.

Razgovaramo o dve različite posledice načina ishrane, značajne za sportiste, ali i sve druge. Jedna je gubitak težine, kod Đokovića vidljiv i golim okom, a druga dolazi iz restriktivne ishrane, kako one bez glutena, tako i vegetarijanske ili veganske.

Kada je reč konkretno o Đokovićevoj ishrani, doktor Čubrilo se ograđuje na informacije moje su mu dostupne:

Ne mogu da komentarišem ono što ne znam o njegovim pripremama, vodim se onim što vidim na televiziji i njegovom knjigom o ishrani. Što se tiče minimalnog unosa hrane, to je apsolutno fiziloški opravdano i zasniva se na najnovijom saznanjima da hipokalorijska ishrana može da ubrza regeneraciju, da ne opterećuje sistem organa za varenje i limfnu drenažu. Znam da koristi hipobaričnu i hiperbaričnu komoru, a metode iz njegove knjige podržavaju i sve drugo što moderna fiziologija preporučuje.

Kako komentarišete ocene da je Đoković previše mršav za vrhunskog sportistu?

On ima izgled jednog normalnog i zdravog sportiste. Mi danas imamo pogrešan model. Na osnovu modela većine, donosimo zaključke koji su vezano za Novaka pogrešni – da je neuhranjen. Za sportistu je najbitnije da održava normalan nivo depoa šećera u jetri i mišićima, a da za svakodnevnu energiju koristi raspoložive masnoće u sopstvenim depoima masti. To jeste prednost Novakovog multidisciplinarnog timskog pristupa. Primenjujući najnovije metode dijagnostike, terapije i regeneracije, on uspeva da minimalnim kalorijskim unosom dobija istu količinu energije za rad mišića i unutrašnjih organa. To je ključ uspešnog timskog rada i uopšte rada u vrhunskom sportu.

Poznato je da se borite protiv mita o jakoj ishrani sportista?

Radio sam sa košarkašima Partizana i bio zaprepašćen stavom da sportista mora da ima predjelo, supu, glavno jelo i desert. Velika Novakova zasluga je što je uspeo, kao primer dobrogo rada, da pokaže de se i hipokalorijskom ishranom postižu najveći rezultati. Po onom što možemo da vidimo, mislim da je smanjenje hrane na minimum na njega delovalo izvanredno, ali detalje njegove ishrane ne znamo. Koliko vidim i čujem, danas i drugi asovi prate njegov model u ishrani.

Ako izbacivanje glutena potpuno podržavate, šta mislite o vegetarijanskoj ili veganskoj ishrani sportista?

Striktno jedan tip ishrane za bilo kog čoveka, ponajmanje za vrhunskog sportistu, nije preporučljiv. Što se tiče masnoća, apsolutno zagovaram teoriju da u vrhunskom sportu, kao i u životu običnih ljudi, mora biti zastupljena masnoća životinjskog porekla (zasićene masti). U pitanju su dve različite stvari: unos hrane apsolutno treba da bude minimalan, ali u tom minimalnom unosu moraju da budu zastupljene sve masnoće. Kako polinezasićene (riblje ulje, maslinovo ulje, ulje žutog noćurka – omega 3, omega 6, omega 9), tako i preko potrebne a zaboravljene zasićene masnoće: žumance, maslac, slanina, kajmak, ajvar, te masnoće iz mesa. Bilo koji manjak neke od tih masnoća, što je vrlo čest slučaj u favorizovanju pojedinih tipova ishrane, može dovesti do posledica u vidu promena strukture ligamenata, mišića i zglobova, kao i promena u rada organa. Ako se bukvalno primenjuje restriktivan tip ishrane, bez zamene za izvesne masnoće, može biti rizičan u vrhunskom sportu. U običnom životu su mnogo manje potrebe i rizici.

Da li restriktivna ishrana ugrožava Đokovićevu formu?

Prema knjizi, on apsolutno koristi uravnoteženu ishranu, a zasićene masti izvlači iz zasićenih biljnih masnoća kao što je kokosovo ulje. Rasprave se i dalje vode da li je upotreba samo jednog ulja dovoljna. Stav svih iz domena metabolizma ishrane je da ishrana mora da bude uravnotežena i da sve namirnice treba korisiti. Naravno, u određenom odnosu i u pravilnoj kombinaciji, kako bi mogle da budu svarene.

Kako se u raznim životnim periodima menjaju zahtevi u ishrani sportiste?

Starenje menja količinu i aktivnost enzima i hormona, te se tome prilagođava način treninga i ishrane. Baš u vezi s tim se preporučuje da se sa starenjem smanjuje kalorijski unos, sa mnogo preciznijem praćenjem odnosa masti, šećera i proteina.

Na kraju nešto van struke, ali zanimljivo za nagađanje… Da li mislite da sportista sa toliko moći i popularnosti okuplja oko sebe najbolji tim?

Ubeđen sam da naše elektromagnetno polje – koje je posledica metaboličke aktivnosti – uslovljava da ono što odašiljemo odgovara onom što primamo i obratno, što se odnosi i na ljude koje privlačimo, i na život. Slika Đokovića koju vidim na televiziji ukazuje na jedno stabilno, dobro i srećno elektromagnetno polje, jedno fino i veselo biće. To što radi, kako radi i kako se ophodi prema ljudima, ne može čovek sa lošom frekvencom. Sportista koji je intoksiciran je agresivan, ljut i nervozan. Tome je bila mnogo bliža njegova slika pre no što je uveo bezglutensku ishranu.

Izvor

RADNO VREME

Radnim danima 8:00 – 20:00
Subota 9:00 – 14:00
Nedelja Ne radimo

  +381 (0) 60 55 77 431

LOKACIJA CENTRA

NEWSLETTER

PRIJAVITE SE I ZAKAŽITE SVOJ TERMIN

Molimo Vas da se prvo registrujete, nakon čega će Vam na Vaš mejl stići Vaš broj E-kartona i lozinka koje ćete nadalje koristiti prilikom svake nove prijave i zakazivanja pregleda. Uvođenjem u evidenciju, biće Vam otvoren E-karton Centra Dr Čubrilo.

ZAKAŽITE TERMIN
2017-09-29T10:29:36+02:00